26 Ekim 2012 Cuma

Uzun Hikaye için ne yazsak kısa kalacak..

            Uzun Hikâye..

“Bir film kadar uzun, birkaç ömür kadar kısa” diyerek başladı Osman Sınav yapımı olan film. Öylesine kocaman bir film ki, neresinden başlayıp anlatmalı bilmem..

Uzun hikâye, küçük kasabalarda yaşayan büyük insanların, büyük aşkların, sevgilerin, dostlukların hikâyesi..

Bir sevgi hikâyesi…Bir dostluk, arkadaşlık, kardeşlik hikâyesi..Sıcacık bir aşk hikâyesi..Aynı zamanda gözyaşlarınıza karışacak bir hüznün de hikâyesi..Bir baba ile oğlunun, birbirlerine dayanıp, hayata kafa tutma,haksızlıklara karşı koyma mücadelesi..Bir adamın tek başına, cesurca yüreğindekileri, beynindekileri paylaşabilme hikâyesi..

Filmi anlatmayacağım elbette..Zaten anlatmak gerçekten yetersiz kalacak..Babam ve Oğlum’dan sonra seyrettiğim en iyi film diyebilirim Uzun Hikâye için. Film boyunca yüzünüzde kimi zaman gülümseme, gözlerinizde zamansız gözyaşları olacaktır. Hikâye tek kelimeyle muhteşem, kusursuz, şahane..Cidden Yiğit Güralp senaryoda harikalar yaratmış ne diyeyim. Yüreği uzun ömürlü olsun. İki saatte her duyguyu yaşadım bu film sayesinde. 

Müzikler çok çok iyiydi. Görüntüler de. Osman Sınav kamerayı konuşturmuş, o manzaralar, çekimler, görüntüler sizi kendinizden geçirecek emin olabilirsiniz. Hele filmin sonunda öyle bir sahne var ki, filmi henüz seyretmemiş olanların, o son sahne görüntüsüne dikkat etmesini isterim doğrusu..Seyredenler ise, eminim hatırlayacaklardır. Zira Mustafa’nın sevdiği kızı babasının evine getirdiği o sahne benim hala gözlerimin önünde..Her sahne çok özenli ve kusursuzdu. Müzikler kimi yerde yürek yakacak kadar hüzünlü, kimi yerde gözlerinizi dolduracak kadar duygulu, kimi yerde eğlenceli.  Kısacası Osman Sınav farkı fazlasıyla hissediliyordu filmde.

Başrol Kenan İmirzalıoğlu çok iyi bir seçim olmuş. Bulgaryalı Ali rolünde harikalar yarattı. Üstelik İmirzalıoğlu’nun hep suratsız, kabadayı rollerde seyrettikten sonra, gülen bir halini seyretmek çok keyifliydi doğrusu..Pek çok usta oyuncumuzu da filmin çeşitli sahnelerinde seyrettik zevkle.  Altan Erkekli yine müthişti, Mustafa Alabora zaten inanılmazdı..Oyunculuk ne demek bir kez daha göstermiş Belediye Başkanı rolü ile…Ben başta tanıyamadım bile,öylesine farklıydı o rolün içinde cidden..Öyle Bir Geçer Zamanki’nin kötü karakteri Ekrem Tatlıoğlu rolünü başarıyla canlandıran Osman Alkaş’ı mı istersiniz, Suskunlar’ın Gülten’i Elif Atakan’ı mı istersiniz, Mustafa Üstündağı’mı yoksa Batuhan Karacakaya’yı mı istersiniz. Okul Müdürü karakteri ile Cihat Tamer, gıcık insan nasıl olur size gösterecek…Güven Kıraç ile Zafer Algöz unutulur mu hiç..Hele Zafer Algöz beni tavırlarıyla mest etti..Ushan Çakır, Mustafa karakterinin gençliğinde inanılmaz başarılıydı. Mahir Günşiray bütün bunların üzerine bal börek olmuş adeta..Tek tek saymakla bitmez gerçekten. Hepsi birbirinden usta, hepsi birbirinden şahanelerdi. Kelimenin tam anlamıyla, her biri döktürmüş..Yürekten ve ayakta alkışlanacak bir oyun çıkarmışlar her biri..Tek takıldığım konu, neden Tuğçe Kazaz. Neden Kenan İmirzalıoğlu’nun o muhteşem oyunculuğun karşısında çok daha iyi bir oyuncu değil de o..Beğenmedim, ısınamadım ne yazık ki..Bu kadar ustanın arasında fazlasıyla eğreti kalmış..Filme dair tek hoşnutsuzluğum da budur..

Peki ya İmirzalıoğlu’nun hayat verdiği Bulgaryalı Ali..Haksızlığa karşı koyabilen, bedeline katlanabilen ve bundan hiç gocunmayan Ali..Yüreği berrak bu adamı çok seveceksiniz. Onun hikâyesi hepinizi yürekten sarıp sarmalayacak. L harfini yazmayan daktilosu ile ne harikalar yaratacak keyifle izleyeceksiniz. Yazdığı yazılarla, haksızlığa karşı duran tavrından gurur duyacak,  siyasete ince ince göndermeler yapışına bıyık altından güleceksiniz. Bir baba olarak, annesiz büyüttüğü oğluna verdiği destek gözlerinizi yaşartacak. Uğradığı haksızlıklar, sizi sinirlendirecek. Yaşadığı aşk, eşine duyduğu sevgi ve sadakat, yüreğinizi sızlatacak…

Filmin içeriği hakkında çok bilgi vermek istemiyorum. Ben çok beğendim ve yürekten tavsiye ediyorum. Uzun Hikâye’yi seyredin, çünkü mutlaka kendi hikâyenizden bir parça bulacaksınız, eminim..!!

Siyah İnci’den sevgiyle..

www.twitter.com/blackpearl42


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder