28 Ocak 2013 Pazartesi

Pargalı gitti..Kavga bitmedi..



 
            Pargalı İbrahim... Tarihe olduğu kadar, Muhteşem Yüzyıl’ın son üç bölümüne de damgasını vuran güçlü karakter, tarihi gerçekliklere uygun olarak idam edildi. Seyircisinin büyük bölümüne kalsaydı, ya da tarihte böyle bir olay yaşanmasaydı, muhtemelen Pargalı İbrahim karakteri dizide daha da uzun süre yer alırdı. Zira son zamanların en karizmatik, en çok sevilen ve aynı zamanda Hürrem hayranlarının da en çok nefret ettiği bir karakter olan Pargalı İbrahim’in Okan Yalabık tarafından çok ama çok şahane canlandırılması da, karakterin önemini biraz daha arttırdı. Gerçek Pargalı bu kadar karizmatik miydi tartışılır, ama Okan Yalabık, senaryoda eline aldığı karakteri yüreklerimizin içine kadar sokmayı başarmakla kalmadı, oyunculuğunun da ne kadar takdir edilesi olduğunu hepimize ispat etti. Çok kişi öldü bugüne kadar Muhteşem Yüzyıl’da. Ama hiç biri bu kadar etkili olmadı..Dizinin bana göre en iyi oynayan birkaç oyuncusundan biri olarak, Av Mevsimindeki Çaylak Polis Hasan karakterinden, Muhteşem Yüzyıl’ın Pargalı İbrahim rolünü yüreğimize gözlerimize soka soka oynadı gerçekten..Kendisi gibi, sansasyondan, magazinden uzak pek çok şahane oyuncunun, işte yeri geldi mi böyle oyuncuğunu konuşturması gerektiğini de kibarca anlatmış oldu. Ve eminim ki, Pargalı’dan sonra doğan boşluk kolay kolay dolmayacak ve dizinin işi hayli zorlaşacak. 
    Son üç bölüm, Kanuni’nin, Pargalı’nın ve Hatice Sultan’ın devleştiği üç bölüm oldu..Üç haftadır dizi, Pargalı’nın yaklaşan sonunun da sebebiyle, onun üzerine kurulmuştu. Kaçınılmaz sonunu bilsek te, yüreğimiz elvermedi. Ben dizide pek taraf tutmasam da, Pargalı İbrahim, Mahidevran, Şehzade Mustafa üçgenine sanki birazcık daha sempati duyuyorum. Bu yazı belki okuyucularıma gecikmiş gibi gelebilir. Ama Pargalı’nın idamının ertesinde yaşananları da yazmak istediğimden tüm olayı seyredip yazmak istedim..

            Kanuni’yi oynayan Halit Ergenç için ne söylenebilir bilmiyorum. Cidden çok dramatik bir olaydı Pargalı’nın idamı ve Halit Ergenç bunu ekrana çok güzel yansıttı. Seyrederken, şu sahneleri Meral Okay’da görmeliydi diye düşündüm. Üstelik bu sahneleri o yazsaydı kim bilir nasıl olurdu demeden de edemedim. Can yoldaşının ölüm kararını vermek çok zor olsa gerek. Bunun ızdırabı, vicdani muhasebesi, kararlılığı, üzüntüsü, hüznü her şeyi Halit Ergenç’in yüz ifadesinden gözlerine kadar bütün mimiklerine yansımıştı. Ve yüz şekli ile bizim ruh halimizi yöneten bir başarıyla oynadı rolünü . Pargalı’nın ölümünü bu derece hüzünlü hale getiren bir etken de, Sultan Süleyman’ın ruh halidir elbette.

   Hatice Sultan kuşkusuz en son bölümün yıldızıydı benim nazarımda..Delicesine sevdiği ve ne yaparsa yapsın affettiği biricik eşini kaybetti. Bir gecede..Birkaç saatte..Şimdi ölümün hem yaraladığı, hem yarım bıraktığı bir aşk onunkisi..Ekrandan yansıyan acısını yüreğimizde hissettirdiği, ağlayan kıpkırmızı olmuş gözlerinden acının fışkırdığı Hatice Sultan ve onu canlandıran Selma Ergeç kesinlikle bu haftanın en şahanesi idi..

            Ya Nigar..Pargalı’yı belki Hatice’den bile çok sevmiş olan Nigar..Aşkı için her şeyi göze alan, evladına hasret, sevdiği adama hasret yaşamaya mahkûm olan Nigar...Elbette ki, Pargalı’nın herkesten gizlenen mezarına gidip, orada dua etmek onun hakkıydı..Çünkü aşk denilen şey, tam olarak Nigar’ın başına gelendi..Başından beri Nigar ile İbrahim’in aşkı gizli, yasak ama gerçek bir aşktı. Pargalı’da onu gerçekten seviyordu..Ama Pargalı’nın yükselişi, bu aşkında sonunu getirdi..Yüreklerinde bitmese de, aralarında evlatları sayesinde bir bağ kurulsa bile, o hayatın ve kuralların içinde imkânsızdı onların aşkı. En sonunda da Nigar’ın, Pargalı’nın mezarının toprağını son kez okşaması ve ellerini açıp onun için dua etmesiyle hüzünlü bir hikâye olarak yerini aldı yüreklerde..

            Pargalı, bir yandan kibrinin ve iddialı sözlerinin, bir diğer yandan da, kalbi aşkla dolu olduğu kadar iktidar hırsı ile dolu Hürrem’in oyunlarının kurbanı oldu…Niyeti Sultan Süleyman ile yarışmak mıydı, bilemeyiz..Ama bildiğim bir gerçek var ise, Pargalı İbrahim’in boşluğu, Malkoçoğlu ile falan dolmaz..Bu sezon Şehzade Mustafa’da idam edilecek ve dizinin diğer önemli bir karakterini daha üzüntüyle kaybedeceğiz.

            Pargalı İbrahim ve saçını sakalını onun sarayının bahçesinde bırakan Okan Yalabık, eminim uzun süre konuşulacaktır. Dizinin bundan sonrası Hürrem hayranları için daha keyifli olurken, Pargalı hayranları için çekilmez olacaktır. Çünkü Pargalı’yı idam ettiren Hürrem, bundan sonra iktidarda gizliden gizliye çok etkili olacak ve giderek daha da güçlenecektir. Bakalım Hürrem Sultan üç günlük saltanat için daha kaç kişinin canına kıyacak..

            Siyah İnci’den sevgiyle..

            www.twitter.com/blackpearl42

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder