15 Eylül 2012 Cumartesi

Adı Kötü Yol ama kendisi iyi yolda..




Aslında bu yazı gecikti..Ama ne zaman başına otursam, bir aksilik çıktı..Kısmet bugüneymiş diyelim..

Kötü Yol, bir şöhret hikâyesi. Klasik bir şöhret hikâyesi hem de..Ama aynı zamanda, çok güzel anlatılan bir şöhret hikâyesi..Mekânlardan tutun, ışık, dekor, kostüm, görsellik ve elbette ki oyunculuk adına her bölümde bayıla bayıla izliyorum ben..

Gelelim dizimizin önemli karakterlerine..Bu ilkyazı olduğu için, öncelikle karakterlerle ilgili yazalım, bundan sonraki yazılarda, her zamanki gibi, övgülerimiz, eleştirilerimiz, güldüklerimiz, sinir olduklarımız hakkında bol bol konuşacağız..

Şükran Ovalı..Esas kızımız Nuran..Köyünden kaçıp büyük şehre geldi koşa koşa..Ünlü olmak adına. Biraz da babası yaşındaki adama kuma olmamak için elbette..Hem çok güzel..Hem çok güzel oynuyor..Kendi konuşma şeklini çok merak ediyorum Şükran Ovalı’nın. Zira o kaba saba köylü kızı konuşmalarını çok güzel ve doğal yapıyor. Aslında cahil, okumamış, okuma yazması bile yok ama gözü açık. Hırslı bir kız Nuran. Kafaya taktı şöhret olmayı. Hırslı olduğu kadar da şanslı..Sen kalk İstanbul’a gel, Kenan gibi iyi niyetli bir yönetmenle karşılaş, hatta adam seni takip etsin, kötü niyetli adamların elinden kurtarsın, oh ne ala memleket..Aynı zamanda da dobra dobra bir kız. Yeri geldi mi lafı taşın gediğine koymayı beceriyor..Çıktığı yolda son bölümde kamera karşısına geçen Nuran kızımız, benim bile gözlerimi yaşartan bir performans sergileyip sinemaya giriş yaptı. Bundan sonra büyük ihtimalle şöhret basamaklarını hızla tırmanacak olan Nuran, Sulhi Baba’dan da ilk dersini aldı..Mütevazılıği sakın elden bırakma..Kirli bir okyanus olmaktansa, temiz bir su birikintisi olarak kalmak her zaman daha iyidir..Sulhi babanın bu sözlerini tutar mı tutmaz mı bunu ilerde göreceğiz. Ama şu bir gerçek ki Nuran her an Leman’ın tahtına oturabilir. Gerek iş anlamında, gerekse aşk anlamında..Zira son bölümde Güllü hanımın elini öpüverince, Güllü hanımdan puanı topladı. 
Nuran’a eleştirimiz yok mu elbette var.Köyünden kalkıp gelmiş, okuma yazma bilmeyen, dar görüşlü bir ailede yetişmiş bir genç kıza göre fazla rahat değil mi daha şimdiden. Yönetmene sarılıp öpmeler, şampanya patlatıp içmeler belki ünlü olunca daha çok yakışır kızımıza ama şimdilik çok erken bu hareketler diyoruz..
Gelelim Nuran kızımızın en büyük rakibi Leman’a..Leman kötü değil aslında..Sadece biraz kendini beğenmiş..Ve cidden kötü oyuncu şu Leman..Bunun farkında da değil ne yazık ki. Şöhret rüzgârına kapılıp havalanmış, yeni yeni yerlere inmekte..Yeni filminin galasında perişan oldu garibim. Üstelik her ne kadar Güllü hanıma gelin olmaya çalışsa da, galadaki kavga edişini gördükten sonra hepimiz tırstık kendisinden..Saf bir yanı da var Leman’ın..Hafiften tırlattı da..Şu saçma sapan peruğundan bir kurtulsa daha da güzel olacak. Hayır, tamam dışarıda takıyorsun o peruğu, yapıyorsun o makyajı..Evin içinde bari rahat gez be kadın..Gerçi, evin içinde son derece bakımlı ve şık bir müstakbel kayınvalide olunca, Güllü Hanım’a fırsat vermemek için ister istemez süsleniyor sanırım..En sonunda bunalımlarından kurtulmak için kafa dinlemeye gitti uzaklara ama bu sakin hali de beni korkuttu doğrusu..
Ve Ezgi Mola..Leman’ı evlerimize konuk eden güzel şahsiyet..Çok seviyorum ben Ezgi Mola’yı..Niye..Çünkü sanki üst kattaki komşunun kızı kadar yakın, sıcacık, güleç, pozitif..Çünkü çok güzel..Hele Kötü Yol’da sürdüğü o kırmızı ruj..Nasıl yakışıyor anlatamam…Yeteneğine laf edecek halimiz yok zaten. Ezgi Mola’nın şüphesiz en önemli özelliği, iyiyi de kötüyü de şahane oynaması, kötüyü oynarken bile sevdirmeyi başarabilmesidir. Leman çok kötü bir karakter olmasa bile, yine de bizi sinir eden yanları var elbette..Ezgi Mola için yapılacak bir eleştiri var ise, o da kısa sürede verdiği 15 kilo sayesinde daha bir şahane olduğu, daha bir güzelleşip, hemcinslerini kıskançlık denizlerinde boğuyor olmasıdır benim görüşüm..Şaka bir yana, yüreğine sağlık Ezgi diyor ve alkışlıyoruz gönülden..

Gelelim Kötü Yol’un Güllü hanımına..Güllü hanım da pek kötü değil aslında..Güllü Hanım güçlü..çok güçlü..Otoriter..Gücü servetinden, az biraz kötülüğü ise otoriterliğinden kaynaklanıyor. Elbette ki aristokrat bir kadın ve oğlunu da öyle yetiştirmiş. Oğlu ile arasındaki en büyük problem geçmişteki kan davası sonucu oğlunun hapse girmesine sebep olması. Kenan annesini bir türlü affedemiyor, Güllü hanım da belki o yıllar öncesinin vicdan azabı ile oğluna büyük destek veriyor. Ama Kenan sende az değilsin. Sen kalk, annene Leman gibi gelin getir..Üstelik aynı evin içine koy ikisini. Problem çıkacağı apaçık ortada. Ben açıkçası Leman ile Güllü Hanım arasındaki çekişmeye bayılıyorum. Hele hele Güllü hanımın sürekli Leman’ı alt etmesi çok keyifli. Leman kendini kurnaz zannediyor ama Güllü hanımla baş etmek mümkün değil..Müthiş zeki bir kadın çünkü. Gala gecesi öncesi terzideki elbise çekişmesinden Güllü Hanım galip çıktı. İyi ki de çıktı. O nasıl güzel bir kırmızıdır…Nasıl güzel bir elbisedir. Ve nasıl yakışmıştır Güllü hanıma..Aslında ben o terzideki restleşmeden sonra galada kırmızı halı beklemiyordum. Güllü hanım ne yapar eder, o halının rengini Leman’ın elbise ile aynı hale getirir sandım ama olmadı. Allahtan Leman uzaklaştı gitti de, kadın biraz nefes aldı..
Ayşenil Şamlıoğlu…Ayşenil Şamlıoğlu’nu pek çok yapımda izledim, hani seyrederken dalıp gittiğimiz, kendimizden geçtiğimiz, ağzımızın açık kaldığı oyuncular vardır ya..Alın size Ayşenil Şamlıoğlu. Ben nerede seyretsem aynen bu halde kalıyorum. Hele Bizim Yenge dizisinde izledikten sonra ve Bizim Yenge’nin yayından kaldırılmasından sonra içimizde ve gözlerimizde oluşan boşluk, Kötü Yol’da son buldu..Güllü hanım karakterinde onu görür görmez, annemi görmüş gibi sevindim ciddi ciddi..Usta…Sen çok uzun yaşa..Ve hep oyna..Her türlü rol ile karşımıza çık, yüreklerimizi fethet her seferinde ama özellikle kayınvalide ol..Her türlüsünden, iyisinden kötüsünden..Yüreğimize dokun...Sağ ol..Var ol..
Gelelim dizimizin baş iki erkek oyuncusuna..
Reşat düzenbaz, ikiyüzlü, çapkın, ipe sapa gelmez, inanılmaz, güvenilmez bir tip..ideal bir koca adayı değil yani..zaten onunda niyeti yok evlenmeye ve adam olmaya..Çekirge bir sıçradı iki sıçradı..Para hırsı onu çalıştığı gazinonun patronuna muhtaç etti işte..Kumarda kaybedince Allah bilir şimdi karın tokluğuna çalıştıracak patronu onu diyordum ki Bedia’yı yine avuçlarının içine aldı...Bedia’nın da Nuran kadar aklı yok. Nasıl inanıyor, gerçeği göremiyor anlamadım. Neyse Reşat, Hem suçlu hem güçlü..Nuran ile birbirlerini yiyorlar resmen. Hır-gür bitmiyor. Bunlarınki “görmese göresi gelir, görse öldüresi gelir” diye bir laf var..tam öyle..Çok sinir bozucu sürekli Nuran’ı küçümsüyor alay geçiyor, aşağılıyor ama Nuran ünlü olunca ne yapacak bakalım..
Reşat’ı oynayan İlker Aksum..Ne söylenir, nasıl anlatılır bilemiyorum İlker Aksum..Son zamanların en iyi aktörlerinden. Hani oynamayıp yaşayanlardan..Zaten bu Kötü Yol ekibini kuran her kim ise, cidden çok büyük bir iş başarmış. İlker Aksum’a da büyük alkışlar ve sevgiler gönderiyoruz..
Diğer ana karakterimiz Kenan Yılmazer..Annesinin gölgesinde..Annesinin sayesinde...İçindeki sinema aşkı ile yönetmenlik yapan, tertemiz bir aile evladı..Öyle duyduğumuz kötü niyetli yönetmenlere benzemiyor. Hani meşhur tabir vardır ya “Ünlü olmanın yolu, yönetmenin yatağından geçer”..Gerçi ben her zaman bu cümlenin bir şehir efsanesinden öteye gidemediğini düşünmüşümdür. Kaliteli ve iyi oyuncularımıza bir hakaret saymışımdır..Neyse, diyeceğim o ki Kenan böyle bir tip değil. Nuran’a sahip çıkan, aslında içten içe, farkına varmasa da Nuran’a gönlünde de yer açan sevgili kahramanımız. Nuran kızımız da büyük ihtimalle, Kenan kardeşimi sevecek..Güllü hanım’ın da gözüne girmek şartıyla elbette..
Kenan karakterini Cansel Elçin’e vermişler..Pek te iyi etmişler. Yanlış hatırlamıyorsam en son Yalancı Bahar dizisinde izlemiştik kendisini. Cansel kötü adamı çok yakıştırıyor kendine..Bu defa tam tersi bir rolün de hakkını vermiş elbette. Boyuna,posuna lafımız yok zaten ama ben ses tonuna bayılıyorum Cansel kardeşimin. Böyle huzur veren, sakin bir tonu var. Yolu açık olsun diyoruz.. 
Kötü Yol, isminin aksine iyi bir yolda gidiyor şimdilik..Ömrü uzun olsun diyelim.
Diğer karakterlerde oynayan çok usta sanatçılarımız da var elbette. Onları da bir başka yazıya saklayalım..
Haftaya Kötü Yol bölüm yorumlarına başlayacağımızı da bildirerek, ilk giriş yazımızı burada noktalayalım. Sevgiyle kalın..

Siyah İnci’den Sevgiyle..
www.twitter.com/blackpearl42

1 yorum:

  1. Cok guzel bi giris yazisi olmus. Diger yazilarinizi merakla bekliyorum ve kesinlikle katiliyorum. Kotu yol iyi yolda :)
    Kucuk okuyucunuzdan sevgiler

    YanıtlaSil