28 Şubat 2012 Salı

İffet beni niye sinir ediyor ?

Bir ya da bir buçuk saatlik sinema filminden dizi yapmaya kalkarsanız, ya çok iyi karakterler yaratıp, asıl senaryonun üzerine, yan konular bularak zenginleştirirsiniz, ya da tam tersi olur ve asıl senaryoyu bile altüst edip saçmalarsınız. Buna en güzel örneğimiz Yaprak Dökümü dizisiydi elbette. Reşat Nuri Güntekin usta çıksa mezarından gelse, yazdığı romanı inkâr ederdi büyük ihtimalle. Asıl hikâye ile uzaktan yakından ilgisi kalmamıştı çünkü. E kolay değil, tam beş sezon boyunca aile boyu seyrettik diziyi. Elbette çok uzatılınca senaryoda farklılıklar olması normal. Ama ben İffet kadar daha ilk sezonunda bu derece saçmalayan ve asıl konudan uzaklaşan bir dizi daha görmedim. 

         Evet, bugünkü konumuz İffet. Konu itibariyle, meşhur İffet filminden uyarlanan dizi, ilk bölümlerde karakterler ve olaylar açısından tam da istediğimiz şekilde sürdü. Tecavüze uğrayan saf ve âşık mahalle kızı, acımasız dayakçı baba, tam anlamıyla serseri bir sevgili, hain arkadaşlar, gözyaşı, dram, hüzün. Tam istediğimiz malzeme vardı ve İffet’in ilk bölümleri cidden iyiydi. Ama sonra ne olduysa oldu, öyle saçmalıklar seyretmeye başladık ki, çileden çıkmamak elde değil. 

         Şimdi İffet tecavüze uğradı mı? Uğradı! Üstelik ona tecavüz eden sevgili, kalktı gitti en yakın arkadaşı ile evlenip İffet’i ortada bıraktı mı? Bıraktı elbette! Sonra İffet hamile kalıp bir de üstüne baba dayağı yiyerek bebeğini kaybetti mi? Kaybetti tabiî ki. Buraya kadar güzel. Hepsi insanın başına gelebilecek mantık örgüsünde olaylar serisi. Üstelik her gün en az bir namus cinayeti, töre cinayeti okuduğumuz ülkemiz insanı için mantıklı gelişmeler bunlar. Peki, kardeşim biri bana anlatabilir mi. Kim kendisine bütün bunları yapan adama geri dönüp bakar? Bakar mı?  Bakmalı mı? Birde Ali İhsan gibi zengin, yakışıklı, karizmatik ve de âşık adamı bulmuşsun. Senin ne işin olur Cemil ile artık. Tecavüz, şiddetin en zirve noktası değil midir? Bir kadın, her şeyi kenara bırakın, kendisine tecavüz eden bir erkeği affedebilir yâda ona merhamet gösterebilir mi? İffet her fırsatta koşa mahalleye gidip Cemil için anlayamadığımız gözyaşlarını döküyor ya, ben cidden deli oluyorum seyrederken. Ne var bu Cemil’de bu kadar ki üç kadın için vazgeçilmez oldu birden bire?

Hele son bölümde, neymiş efendim Cemil’in annesi hastalanmışta, hastaneye gidip görecekmiş te. Yahu tamam kadıncağız sıkıntı çekti hastalandı da, oğlunun yaptıklarını affettirir mi bu? Ne işin olur senin Cemil ile yâda annesi ile artık. Ayrıca sen niye vicdan yaptın bu kadar. Onlar sana hiç acımadan bir kenara atıverirken iyiydi de, şimdi sen niye bu kadar kendini paralıyorsun onlar için. Cemil’e gösterdiğin iyiniyeti,merhameti Ali İhsan için kullansan çok daha iyi olmaz mı? İffet’in kocasından Gizli saklı Cemil ile buluşup karşılıklı ağlaşmalar nedir? Üstelik evli barklı kadınsın artık. Peki ya İffet’in babasına ne demeli? Tamam, biz millet olarak merhametliyiz, düşene tekme atmayız, yardım ederiz amma velâkin aynı zamanda da onurlu gururlu insanlarız. Sorarım size, kaç kız babası, kızına tecavüz eden adamın annesine ameliyat parası için yardım eder?  Bırakın yardım etmeyi, o adam hayatta bırakılmaz, okuyoruz görüyoruz gerçekte.
 
Hele hele Bu İffet, Cemil ve Betül üçlüsünün, sürekli ağlamaklı ses tonuyla, her an ağlamaya hazır bir yüz ifadesi ile konuşmalarına ne demeli? Betül kızımızın sürekli ağlamaktan kısılmış ses tonu ile her lafı ağlayarak konuşmasından benim içime fenalıklar geldi. 

Ve Cemil elbette. Ya bu Cemil ilk bölümlerde, kaba tabirle tam anasının gözü, bıçkın, serseri, sorumsuz adamın teki değil miydi? Ne düştü bunun kafasına da bir anda ışık hızı ile efendiliğe, dürüstlüğe geçiş yaptı bu adam. Ağlamaklı bir ses tonu, Küçük Emrah’ın filmlerinden fırlamış gelmiş bir surat ifadesi, adeta merhamet dilenen bir duruş, tam bir ezik yani! Bütün bunlar Cemil’in yaptığını affettirip, İffet ile aşklarına kaldıkları yerden devam etme projesi ise, baştan söyleyeyim bu proje tepetaklak olmaya mahkûmdur. Onurlu hiçbir kadın kendisine bunca şey yapan adama dönüp bakmaz kardeşim. Ali İhsan gibi birini bulmuş ise hele hiç kimse umurunda bile olmaz kusura bakmayın. Biraz gerçekçi olalım. Bakın Fatmagül’e. Kızcağız iki senedir bedenen ve ruhen hala kendine gelemedi, İffet üç ayda nasıl herşeyi unutup Cemil’in yüzüne bakabiliyor? Bu dizide yapılabilecek en büyük senaryo hatası, Cemil ile İffet’i tekrar bir araya getirmek olacaktır. Oysa tam tersine İffet ile Ali İhsan arasında çok daha iyi bir aşk hikâyesi yaşanıp, Cemil bütün yaptıklarının cezasını çekmelidir. E izleyen seyirciye de saygı bunu gerektirir galiba.

 Ya Ali İhsan’ın yurtdışında okumuş, hizmetçilerle büyümüş, elini sıcak sudan soğuk suya sokmamış kızı Nil. Nil ne vakitten beri ev kızı oldu da Cemil’in annesine çorba yapmaya kalkışıyor. Koskoca holding sahibi kızı, bir taksi şoförünün peşinde mi koşar? Şimdi insan ayırıyorsun demeyin sakın, ben sadece olaya gerçekçi bakıyorum. Sen hem babanın bir hizmetçi ile evlenmesine karşı çıkacaksın ve her fırsatta kötü kalpli halan ile bir olup, ciciannen İffet’e tuzaklar kuracaksın, hem de babanı ayıpladığın olayı kendin yaşayacaksın. Üstelik Cemil’in bir tecavüzcü olduğunu bile bile..

Diyeceğim o ki, bu dizinin daha ilk sezonunda bunca saçmalık olursa, ikinci sezonunda kim kiminle nerede ne yapacak çok merak etmekteyim. Sinirlerimize hâkim olup yeni bölümleri seyretmeyi başarırız inşallah. Şimdilik İffet’ten bu kadar. 

Siyah İnci’den sevgiyle

www.twitter.com/blackpearl42

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder